ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА ЗА КЊИЖЕВНОСТ УМЕТНОСТ И КУЛТУРУ „СТИГ“

 

У Библиотеци „Србољуб Митић“, последњег дана 50. Фестивала драмских аматера села Србије  – ФЕДРАС, промовисан је нови  133 – 134 број часопис за књижевност, уметност и културу „Стиг“.Љубитеље писане речи, верне сараднике и читаоце часописа „Стиг“, поздравио је директор Центра за културу општине Мало Црниће, Никола Томић.“Велика је част бити у овом тренутку пред вама.  У овој  недељи  прослављамо пола века трајања ФЕДРАС-а., али не заборављамо , часипис „Стиг“, који  излази у континуитету од 1970. године. Дакле, 52 године трајања. Уз ФЕДРАС и часопис „Стиг“ је наш понос. Наставићемо да га оплемењујемо и да радимо на унапређењу и квалитету текстова који ће бити штампани. Сада га уређује нова редакција и млади кадрови уз директорку библиотеку Данијелу Божичковић Радуловић, којој се захваљујем на сарадњи….“, рекао је директор, Никола Томић.

 

Присутне је затим поздравила  уредница Часописа, Данијела Божичковић Радуловић. У новом броју часописа „Стиг“ објединили смо три велике изузетно значајне целине:  Часопис у полувековном трајању и оном најзначајнијем када су у питању уредници, редакција, као и заступљени аутори овог часописа. Централни део представља ФЕДРАС, који ове године обележава 50 година трајања. Започет 1972. године овај, највећи у земљи Фестивал аматерских позоришта села Србије окупио је велики број позоришта, глумаца, редитеља, и живео свој пун и богат живот на позорници Центра за културу у Малом Црнићу. Трећи део часописа „Стиг“ посветили смо човеку, који је био један од зачетника „Стига“ и ФЕДРАС-а, и дугогодишњи уредник часописа, Милисаву Миленковићу, са изводима из његовог опуса и животног дела.  У овој, јубиларној години, веома важној за културни миље Општине Мало Црниће, када обележавамо 50 година Федраса, част нам је да и ове године организујемо пропратне манифестације овог полувековног фестивала. Управо је из штампе изашао нови број часописа Стиг, заправо, двоброј. У складу са ситуацијом и измењеним уредништвом часописа, јер главни и одговорни дугогодишњи уредник, Милисав Миленковић, на жалост, није више са нама, покушали смо да часопису дамо један нови, другачији изглед као и садржај. Овога пута, с обзиром да и часопис излази дуже од пола века, први део смо посветили њему; други- манифестацији ФЕДРАС, а трећи Милисаву Миленковићу- његовом животу и делу. Схватајући важност места на коме смо, чланови уредништва и ја, трудили смо се да дамо суштину и оно најважније за ових 50 година постојања и рада. У жељи да ни у једном тренутку не заборавимо сва имена и све људе који су своју емоцију, креативност и рад уградили у Стиг, корачамо путем давно трасираним- подижући културу и уметност на ниво који мештани наше Општине свакако заслужују. Наравно, све идеје, савети и коментари, увек су нам добро дошли., рекла је Данијела Божичковић Радуловић.

Веома надахнуто и на својтвен и оригиналан начин, часопис су представиле и чланице редакције: Драгана Алексић и Александра Марковић као и Игор Јовановић.

O часопису су на промоцији говорили: Радиша Драгојевић из Петровца на Млави, Радиша, Стојићевић, Драгиша Живадиновић, Новица Стојимировић и Зорка Стојановић.

Овај број урадила је нова редакција у саставу: Данијела Божичковић Радуловић, главни и одговорни уредник;  Александра Марковић, члан; Драгана Алексић, члан; Игор Јовановић, члан; Славица Пејовић, члан. Јован Јањић и Виолета Димитрић су дописни чланови. На првој страници, објављена је реч уредника Часописа.

  • У плодној Стишкој равници, златној од жита и сунцокрета, испод искричавог неба и осунчаног тла, живи и расте традиција културе и уметности. Већ пола века, у овом питомом и културолошки богатом крају, дешавају се две дивне ствари- часопис Стиг и Фестивал драмских аматерских села Србије- ФЕДРАС. Пола века- педесет година од када је све кренуло. У ритму пулса нашег народа, руку под руку, часопис и фестивал, окупљају највећа и најзначајнија имена песника, писаца, глумаца, новинара, сликара, уметника и поштоваоца уметности. Ту, у Стигу, бришу се границе између плодне оранице и плодног пера, између професионалаца и аматера, ту где је све натопљено жаром стваралаштва, креативности и људскости, у месецу октобру, све пупи и буја од лепоте. На тим Федрасовским даскама, на ,,даскама које живот значе,, млади и искусни, креативни и прекаљени, класични и авангардни глумци отварају своју душу и публици дарују мноштво лепоте и обиље талента. Свако вече, у време трајања ФЕДРАС- а мештани Малог Црнића имају прилике да буду део драме, трагедије или комедије, у неколико сати, у којима је смештена читава ризница емоција и ликова. 50 година трајања- подразумева озбиљан и студиозан рад, генерацијама. Само заједништво и слога су могли да одрже ову манифестацију, сваке године, обогаћујући је и подижући је на виши ниво. Имамо чиме да се поносимо, имамо шта да покажемо себи и свету. свима који су део свог талента, емоција и душе уткали у ову причу. Хвала зачетницима и свима који су наставили да негују и помажу јој да расте. Велико је задовољство, још већа част и највећа обавеза наставити путем културе, уметности и квалитета- путем који су давно пре нас зацртали и у аманет нам оставили они који су веровали у нас- као што ми правимо пут и путоказе за генерације које долазе и које ће доћи.

 

Данијела Божичковић Радуловић