„ТРАДИЦИЈОМ КРОЗ БРАНИЧЕВО“ – Концерт женског камерног хора „Одјек“ МШ „Стеван Мокрањац“ у Малом Црнићу

 

Женски камерни хор „Одјек“ Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца, одржао је свој први концерт у сезони концерата „Традицијом кроз Браничево“ у библиотеци „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу. Концерту су присуствовали и представници локалне самоуправе: Малиша Антонијевић, председник Општине; Горанка Стевић, председница Скупштине општине, директори јавних предузећа и установа, свештеници парохије Шапине и Салаковац, бројни гости и љубитељи музичке уметности.
Присутне је поздравила директорка библиотеке „Србољуб Митић“, Данијела Божичковић Радуловић: „Вечерас ћемо путем песма обићи многе Балканске земље и подсетити се или упознати са музиком тих крајева – њеном архаичношћу. Реч, боја, и нота – књижевност, сликарство и музика, начини су представљања уметности. У сваком од нас постоји одређен редослед по коме рангира ове видове уметности. Вечерас је музика на пиједесталу. Уживајмо у лепоти мелодија и гласова….“, рекла је Данијела Божичковић Радуловић.

 


Камерни хор „Одјек“ основан је 2017. године, а повод за оснивање је била припрема петнаест хорских ангажмана народних песама (макодонских и песама других националности које живе у Македонији). Хор чине професори Музичке школе, професионални уметници, ентузијасти који су верни очувању и неговању народне традиције кроз хорско певање уз пратњу клавира и још једног или неколико инструмената. Руководилац камерног хора „Одјек“ је Илија Рајковић, који је дипломирао на одсеку за општу музичку педагогију на ФМУ у Београду и у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ ради од 1997. године.
Пред бројном публиком у читаоници „Осам нијанси плаве“ Библиотеке у Малом Црнићу, женски камерни хор „Одјек“, представио се обрађеним народним песмама балканских народа, на традиционалан, класичан и модеран начин.
Публика је уживала у македонским, („Назад, Калино моме“, „Што ми е мило ем драго“ …), босанским („Кад ја пођох на Бентбашу“ и др.) и сплету српских народних песама („Прелетеше тице ластавице“, „Ваљевска подвала“ и др.) . Песма „Посеја деда три леје лука“ изведена је на веома јединствен, оригиналан и шаљив начин у интерпретацији Драгане Костић Милутиновић, чланице хора и Мирослава Милутиновића, професора Енглеског језика и глумца ОАП „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића, који је говорио и пригодне стихове Србољуба Митића. Марта Благојевић је као солиста отпевала песму „Зајди, зајди“.


„…Веома сам узбуђена због овог концерта. Драго ми је што је наш први концерт у сезони „Традицијом кроз Браничево“, организован у Малом Црнићу, јер овде сам се родила, провела детињство, ишла у Основну школу. Посебно ми је драго што је наш домаћин вечерас Библиотека „Србољуб Митић“, јер сам у њој проводила дане и дане. Ту сам заволела књигу. Још као дете, често сам посећивала библиотеку која је била у другој згради. И сада сам редовни корисник библиотеке, поред бројних обавеза у породици и на послу. Али, ако се нешто воли, нађе се начин…а ја волим књигу, глуму, песму…“, рекла је уз осмех Драгана Костић Милутиновић, професорка у Музичкој школи, чланица хора „Одјек“, глумица ОАП „Бранислав Нушић“ и верни пријатељ Библиотеке „Србољуб Митић“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зорка Стојановић