БИБЛИОТЕКА „СРБОЉУБ МИТИЋ“ – МАЛО ЦРНИЋЕ ПРОСЛАВИЛА 144. РОЂЕНДАН

Библиотека „Србољуб Митић“, Мало Црниће прославила је свој 144. рођендан. Довољан број година и успешног рада да данас буде једна од установа културе која остварујући своје циљеве, доприноси развоју културе и библиотекарства на подручју Браничевског округа, Србије, али и шире.
У присуству бројних гостију: представника Општине Мало Црниће, на челу са председником Малишом Антонијевићем; директора Библиотека и библиотекара из Кичева, Великог Градишта, Голупца, Беле Цркве, представника Основних школа, Јавних установа и предузећа, читаоца, пријатеља Библиотеке, одржан је пригодан културно- уметнички програм.
У име Општине Мало Црниће, оснивача Библиотеке, присутнима се обратио Малиша Антонијевић, председник:
„…Сваки је рођендан наше мало славље и сваки је пут прилика да са драгим људима, искреним пријатељима наше установе, наше Општине, нас самих поделимо радост тренутака и заједно уживамо као у увек када се састанемо на овом месту, месту које је почетак и крај жеље да унапредимо себе, место где ћемо себе надоградити и доживети сусрет вредан пажње, јер је уз књигу и са књигом, више ћемо ценити себе, али и једни друге. Деца су редовни посетиоци, али и људи разних доби, и за свакога се пронађе по нешто. Долазак са циљем и намером често се употпуни саветом, оним добронамерним и домаћинским од стране наших библиотекара и читалац увек изађе са књигом коју можда није планирао да прочита, али се врати уз велику захвалност на указаном савету. Такви су наши запослени у овој Установи, и такви морају бити и све оно што се под овим кровом дешава поред издавања књига, брошура, публикација, обраде података, заштити културних добара, природних и других знаменитости, промоција, књижевних вечери, дигитализације и свега осталог, чини нас јако поносним. Ово је наша библиотека, ово смо ми. Уз најлепше жеље и срдачне честитке желим нам срећан Дан наше установе, уз једну мудру мисао, коју је изрекао Марк Твен: „Добри пријатељи, добре књиге и чиста савест, то је идеалан живот…“, рекао је председник Малиша Антонијевић.


О раду и активностима библиотеке, директорка Данијела Божичковић Радуловић, која је књижни фонд у сталном обнављању и то куповином, обавезним примерком, поклонима завичајних писаца али и бројним донацијама. Добитници захвалнице за дариване књиге су: Влада Костић из Београда, Стојан Перишић из Смољинца, Драгиша Живадиновић из Калишта, Војкан Ивковић из Петке, Бојана Марковић из Топонице, Бојан Микић из Салаковца и Блажа Ивковић из Близнака.
Титулу читаоца године 2023. године понели су: Зорица Максимовић из Малог Црнића, Марина Живковић из Топонице, Снежана Јосић и Наталија Давидовић из Калишта.
У културно-уметничком програму учествовали су: Данијела Б. Радуловић, Матија Павловски, Милица Давидовић и музичка група „Нови звучни талас“ из Пожаревца.
У оквиру прослава Дана библиотека, уприличена је изложба листа „Сељак“ који је штампан 1934. и 1935. Године у Малом Црнићу, власника и Светомира С. Миладиновића из Малог Црнића.