„СВЕ ШТО РАДИМО, РАДИМО ОД СРЦА“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свечаном академијом Црвени крст, Мало Црниће, обележио 8. мај –  Светски дан Црвеног крста. Минутом ћутања одата је пошта на трагичан начин страдалој деци – ученицима и свим младим људима, које су животе изгубили ових дана. Свечаној академији присуствовали су поред чланова Црвеног крста, активиста, волонтера – хуманиста представници локалне самоуправе на челу са председником, Малишом Антонијевићем, директори јавних предузећа и установа.

Присутне је поздравила председница Црвеног крста, Данијела Цвејић:

„….Искрено се надам да ћемо сви заједно успети у мисији да нам хуманост, доброта и пре свега добровољност, постану приоритет. Оно што нас у Црвеном крсту повезује јесте љубав према човеку и брига о његовом животу. Зато је потребно да покажемо оно што у срцу носимо. Покажимо људима да желимо да  помогнемо и да бринемо о њима. Није то само помоћ у материјалном смислу. Ту смо увек, да пружимо савет, прихватимо руку, разговарамо  о свему….И заиста, то чинимо од срца. Сваки осмех који вратимо на уморно и болесно лице, наша је награда и ми смо срећни…Зато смо ту, за сваки дечији осмех и њихов сјај у оку. Црвени крст Мало Црниће, ради добро и у континуитету од када је основан. Развој науке и технике, свакако је олакшао рад наших активиста, волонтера и запослених. Успели смо да реализујемо низ акција предвиђених акционим  планом рада 2022. – 2026. године. Поменућу само неке: Успешне акције добровољног давања крви, предавања на тему пружања прве помоћи у сарадњи са Домом здравља и матичним школама, обележени су значајни датуми као што су: Светски дан вода, здравља, заштита животне средине. Обележен је и дан  Дан борбе против туберколозе и сиде. Организована је “Трка за срећније детињство“,  једна од хуманитарних активности Црвеног крста намењена подмлатку и омладини У наредном периоду радићемо на повећању броја добровољних давалаца крви. Видан је пад који се огледа у смањењу броја становника из различитих разлога, али и због вируса КОВИД-а 19, који је већ дуго присутан…Надамо се да ћемо успети,  и то не само на омасовљењу броја учесника акције добровољног давања крви,  него у свим планираним акцијама…Осмех, стрпљење, разумевање, солидарност, хуманост, доброта не кошта ништа, а некоме значи много. Зато учинимо увек нешто лепо и добро за некога коме је то потребно. Леп ћемо осећај имати у срцу, ако уочимо задовољство и срећу код некога, кога смо даривали неким лепим, топлим, срдачним  гестом….“, рекла је Данијела Цвејић.Председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић, такође се обратио присутнима, истакавши значај ове једине и најстарије хуманитарне организације на свету, коју пре свега чине људи доброг, поштеног и широког срца….

 

 

„Годинама уназад Црвени крст у општини Мало Црниће добро ради. Али, од доброг увек може боље. Локална самоуправа ће увек радо пружити сваку врсту помоћи, почев од финансијске, па до моралне и сваког вида подршке , како би Црвени крст реализовао свој програм и како би пре свега, у бољим условима могао да организује своје акције. Најбитније је да се помоћ пружи онима којима је најпотребнија, како деци, младим људима, тако и старијим особама. Обезбедили смо за рад Црвеног крста нове просторије, тако да ће услови за рад бити далеко бољи него до сада. Руководство Црвеног крста је за сваку похвалу. Нове активности, нове идеје и резултати су видни. Честитам им на успешном раду. Честитам свима и Светски дан Црвеног крста, уз слоган овогодишњег обележавања овог датума „Све што чинимо, чинимо од срца….“, рекао је председник Антонијевић.

 

Председница Црвеног крста, мало Црниће, Данијела Цвејић, уручила је за значајне резултате у остваривању задатака и циљева Црвеног крста признања у виду захвалница сребрног и златног знака ЦК. Добитници захвалница су: Аца Јовановић, Јелица Мрдак, радник, Др Емад Еслем, Др Имран Олиан, Слађан Богдановић, Милутин Ђокић, Светлана Јовић, Слободан Станић, Бранкица Митић, Тугомир Игић, Александар Марковић и Удружење пензионера Мало Црниће.

Добитници сребрног знака, по Одлуци Управног одбора, а у складу са Статутом и општим актима Црвеног крста Мало Црниће су: ПУ „14 октобар“ Мало Црниће, Зорка Стојановић, Невена Глумичић и  Наташа Павловски.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добитници Златног знака Црвеног крста су: Општина Мало Црниће, О.Ш.“Моша Пијаде“,  Мало Црниће, О.Ш. „Ђура Јакшић“, Топоница, О.Ш. „Дража Марковић Рођа“, Смољинац, О.Ш. „Милисав Николић“

 

У прикладном културно-уметничком програму, учествовала је Анастасија Костић, Данијела Божичковић Радуловић, Жељана Обрадовић и Мирослав Митровић, док су својим присуством сам догађај хуманијим и свечанијим учинило Удружење „Сестра Јелица“ из Црљенца.