ЦРВЕНИ КРСТ МАЛО ЦРНИЋЕ: ВРШЊАЧКИ ЕДУКАТОРИ И ДЕЦА О ПРУЖАЊУ ПРВЕ ПОМОЋИ…

 

У Малом Црнићу, у организацији Црвеног крста одржана је прва интерактивна  радионица у области пружања прве помоћи,   коју су водиле Анастасија Костић и Ивана Лазић,  младе волонтерке – вршњачки едукатори. Радионица је одржана у новим просторијама Црвеног крста, а учесници су била деца из ПУ „14 октобар“ из Малог Црнића, у пратњи васпитачица и директорке Сање Марковић.

Рад је прилагођен узрасту деце предшколског узраста . На прикладан начин кроз активан рад, игру и дружење са бојанкама у виду едукативног материјала,  деца су стицала прва сазнања о пружању прве помоћи.

Децу је поред секретара Радета Лазића, дочекала и председница Црвеног крста Малог Црнића, Данијела Цвејић:

„Захваљујем се у име Црвеног крста – Мало Црниће васпитачицама и директорки ПУ „14 октобар“, које су се одазвале нашем позиву да се данас дружимо и разговарамо о пружању прве помоћи, али и нешто практично применимо. Хуманост је дубоко  у нама, јер да није не бисмо данас ни били овде. Ово јесте прва радионица коју воде  вршњачки едукатори, и наша жеља је била да низ радионица које су нам у плану, започнемо баш са децом предшколског узраста. То је веома важно. Едукација о помоћи онима којим је та помоћ потребна,  од малих ногу, кроз игру, дружење, бојење, цртање, разгледање слика, предуслов је за развијање осећаја, да смо потребни једни другима. Деца то већ раде, мада несвесно…ето једно дете се саплете, падне а друг или другарица пружи ручицу да га придржи, подигне….Дакле, осећај доброте, хуманости, већ је никао, само га треба неговати и развијати….“,  рекла је Данијела Цвејић.

 

З. Стојановић