ДАНИ СУНЦОКРЕТА У СЕЛУ СУНЦОКРЕТА – БАТУША 2022.

Стишка равница, плодна и родна,
пуна је разних берекета.
Само у нашем месту на табли пише:
„Добро дошли у село сунцокрета“

У насељу Батуша (општина Мало Црниће), познатијем као „СЕЛО СУНЦОКРЕТА“, шеснаести пут организовани „Дани сунцокрета“ у организацији Месне заједнице Батуша , КУД-а „Властимир Живковић“, ФК „Интеграл“, Удружења жена „Сунцокрет“ и Центра за културу општине Мало Црниће, под покровитељством општине Мало Црниће.
Име „Село сунцокрета“ Батуша је добила 2006. године када је остварен рекордан засад сунцокрета према величини сеоског атара. За једно мало село, био је то велики дан за све мештане, посебно пољопривредне произвођаче. Данас се са поносом говори да је Батуша село вредних домаћина и успешних пољопривредника, који су оправдали сва очекивања не само у гајењу сунцокрета већ и осталих аграрних култура. Програм манифестације је започет у 15 часова, традиционалним мувањем лесковачког гулаша, док су се бројна Удружења жена потрудила да својим штандовима, односно етно-изложбом,

подсете присутне на домаћу радиност, старе занате, заборављена стара јела и погаче од сунцокрета.
Уследио је културно-уметнички програм који је припремио Центар за културу, тако да су посетиоци имали прилике да виде фолклорни ансамбл ФАОМИЦ – први и млађи дечији узраст, који су нам приказали народне игре из Стога, Игре из Поморављу, Народне игре и песме Лесковачке Мораве, Влашке игре Црноречја, као и Сплет игара из Србије у извођењу КУД-а „Бранко Радичевић“ – Божевац.


Ове године, део програма манифестације је и конкурс за најлепшу песму о сунцокрету. На иницијативу Центра за културу општине Мало Црниће, уз подршку и реализацију Библиотеке „Србољуб Митић՚՚ спроведен је конкурс који носи назив „Ода сунцокрету՚՚. За најлепшу песму о сунцокрету конкурисало је 168 аутора. Жири је имао тежак задатак, али је успео даодабере и похвали 12 песама, а за 3 најбоље додели признања.
Добитници похвала: Светлана Перишић из Смољинца, Мирослав Павловић из Крњева и Драган Радосављевић из Маљуревца су прочитали своје стихове о сунцокрету. То исто је урадио и првонаграђени Војкан Ивковић.

 

 

 

 

 

 

 

Певачка група „Арија“ је отпевала песме: „ Зар ја немам русе косе“ и „Ајмо моје сеје поиграти..“

У наставку програма, публика је уживала у концерту познате естрадне звезде Митра Мирића.