У МАЛОМ ЦРНИЋУ ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О ФИНАНСИРАЊУ /СУФИНАНСИРЊУ ПРОЈЕКАТА ЦРКАВА И ВЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА

 

У свечаној сали Скупштине општине Мало Црниће, данас су на свечан начин потписани уговори о финансирању и суфинансирању пројеката Цркава и верских заједница са територије Општине Мало Црниће. Поред председника Општине, присутни су били и председница Скупштине општине, Горанка Беба Стевић, као и заменик Начелника општинске управе, Драган Митић.

Присутнима се пре потписивања Уговора обратио председник Општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:

„Ове године  за финансирање и суфинансирање пројеката Цркава и верских заједница, опредељено је 2.200.000,00 динара. Прошлогодишњи износ о 1.000.000,00 динара је удвостручен. Имали смо пријављених осам пројеката из осам црквених парохија и ниједан пројекат није одбијен. Ова средства, можда нису довољна, али сведоци сте да је подршка локалне самоуправе у континуитету, јер циљ нам је исти, а то је да наши верски објекти буду у одговарајућем  стању. Ми знамо да ви то можете и без нас да то урадите, али мишљења смо да ће вам ова средства помоћи да радите још успешније и боље. Много тога је још потребно, али важно је направити први корак. После тог првог корака све иде лакше. Лакше се стигне до реализације планираног, а планови су да наше духовне светиње у сваком смислу, одговарају својој намени и буду на понос свима нама, посебно грађанима наше Општине. Има пројекта који изискују много више средстава, и који не могу да се реализују у једној години. Али ако сви будемо заједнички радили, пребродићемо све препреке. Слободно рачунајте на помоћ локалне самоуправе.

Желим да се захвалим свима вама који сте овде, и који предано радите на реконструкцији и осталим пословима у вашим Парохијама, али и свим људима добре воље, који донирају средства Црквама и манастирима. Да сте одговорни и марљиви већ знамо, а и видно је, зато желим да вам се захвалим и на сарадњи, а примера добре сарадње има много. Посебно се захваљујем Цркви – Божевац, која је дозволила да се у порти направи дечије игралиште и верујте, срце ми је пуно када прођем и видим двориште Цркве пуно деце….“, рекао је председник, Малиша Антонијевић.

За Цркву у Салаковцу опредељено је 200.000,00 динара  (Постављање спољних плочица на тротоару около цркве у Великом Црнићу),  За Божевачку парохију издвојен је износ од  200.000,00 динара, који ће се утрошити за изградњу новог горионика за паљење свећа. У Цркви – Кобиље, радиће се климатизација црквене сале и опредељено је 240.000.00 динара. Пројекат изградње црквене сале у Кули, Општина ће суфинансирати са 200.000,00 динара. У Црљенцу ће се уводити грејање у Цркву, а опредељена средства су у износу од 160.000,00 динара.  За пројекат електрификације звона на црквама у Шапину и Забрези, издвојено је 400.000,00 динара, за извођење конзерваторско – рестаураторских радова на зидном фреско сликарству у олтарској апсиди цркве у Заови , Топоница) 400.000,00 динара и за израду и постављање металног дела ограде на јужном делу дворишта око храма у Смољинцу, опредељено је 400.000,00 динара.

Приступило се потписивању уговора, а испред црквених заједница уговоре су пописали: Отац Марко из Заове, отац Драгиша из Смољинца, отац Ненад из Салаковца, отац Живислав из Божевца, отац Драган из Шапина, отац Далибор из Кобиља и отац Мирко из Црљенца (који је због обавеза у Цркви, уговор потписао у јутарњим часовима).