НА ГОРИ ПРЕОБРАЖЕЊА

Општинска Црквена Парохија Шапине и Библиотека „Србољуб Митић“- Мало Црниће, на дан Преображења господњег 19. августа 2022. године је организовала другу по реду песничку манифестацију „На гори Преображења“.

У прелепом и тихом амбијенту Цркве у Шапину, насељу у општини Мало Црниће, спојена је љубав према српској културној традицији, поезији и духовности. Поред свештеника Цркве у Шапину, оца Драгана Петровића, овој песничкој манифестацији присуствовали су: отац Мирко из Црљенца; отац Драгиша из Смољинца и отац Саша из Петке.
Стихове су говорили песници: Дафина Милутиновић из Шапина,  Живојка Милић из Црљенца, Светлана Перишић из Смољинца, Михајло Антић из Драговца, Данијела Божичковић Радуловић, Валентина Вања Дабић, Драган Радисављевић, , Ана Хранисављевић из Петке, Александра Љубисављевић, Зорка Стојановић из Малог Црнића, свештеник Драган Петровић из Шапина, свештеник Саша Васић из Петке, Биљана Петровић из Шапина и Жељко Пајић.  Публика је имала прилику да чује стихове и значајних песника наше књижевности: Јована Дучића, Васка Попе, Матије Бећковића, Добрице Ерића, Петра Петровића Његоша, а говорили су их Радица Николић Павловић, Данијела Б. Радуловић и отац Драган Петровић из Шапина. Од заборава чувамо и песнике који нису више са нама. Духовну дечију песму, пок. Радмиле Зорић, говорила је Зорка Стојановић.

 

 

„…..Организујући ово песничко вече, и ми смо поведени Господом Христом, слично његовим ученицима, и себе, који смо вечерас овде, можемо сматрати посебнима, изабранима. И ми сагледавамо различита дела његове љубави, али имамо и одређени трему где смо сада, и шта ће се догодити. Имајте поверења. Заиста нам је “Добро овде бити“, рекла је Данијела Божичковић Радуловић, директорка Библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће.
„…Песме наших песника су као дивно и лековито цвеће, на које су изабрани наишли на том успињању. То мислим да је и најбољи израз, јер цвет лечи и душу лепотом и погледом и тело својим соком. Тако је и слушање ових наших песама, духовних композиција и делова литургије лечило наше душа, оснажио наш дух, да нам и тело буде здраво или да иде ка здрављу и радости….“, рекао је отац Драган из Шапина.

 

 

Дивну нераскидиву нит Преображењске светлости и вечном путу ка светлости љубави према својим коренима, ближњима, и свим људима, својим појањем дао је Квартет мушког хора из Београда и Женски певачки дует из Пожаревца.

Модератори програма су били Данијела Божичковић Радуловић и отац Драган Петровић из Шапина, који су програм завршили речима „БИЋЕ ДОБРО“.