КОЛО – СИМБОЛ ЗАЈЕДНИШТВА – Млади из Косовске Грачанице у посети библиотеци „Србољуб Митић“ Малом Црнићу

 

По пројекту са Колом српских сестара из Пожаревца, после обиласка Голубца, Рамске тврђаве, манастира Тумане, ергеле Љубичево, Српске куће, Виминацијума, група деце из Косовске Грачанице,  данас  је посетила општину Мало Црниће,  где су их дочекали и приредили пријем председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић, председница СО-е  Горанка Стевић , са сарадницима.

Потом су сви заједно закорачили стазом између два велика платана у  Храм књига – библиотеку „Србољуб Митић“,   где су срдачно и топло дочекани.

 

Нашавши се међу бројним књигама за децу и одрасле, лица су почела да им се мењају. Радост, изненађење, озбиљност  се смењивали , да би се на крају озареност сместила у њихове очи.

Највише им се допало одељење за децу, и ту су највише времена провели, разгледајући књиге и другу литературу.

После обиласка свих одељења и фондова књига, у читаоници „Осам нијанси плаве“, нашим пријатељима из Косовске Грачанице, са којима сарађујемо дуги низ година (ФЕДРАС и часопис Стиг“)

 

 

 

 

„….Председник је свој и топао надахнути говор, завршио речју „победићемо“. Ја ћу тако да почнем. Победићемо. Нерад – радом, лењост- активношћу, малодушност – креативношћу. У ствари, ми већ побеђујемо, јер испољавамо све те особине. Ви сте прешли 500 км у једном правцу да би овде били са нама. Тиме сте показали колико је вредно заједништво, слога, и колектив. У организацији је Коло српских сестара, која у свом називу има „коло“. Коло је симболично означава дух српског народа. Све библиотеке, па и наша су народне а то је исто симболика припадности.  У овим књигама којима сте окружени  целокупно је знање, а свако од вас има свој животни пут. Из књиге „Ризница мудрости“, написали смо за вас мудре мисли, који ћете сами одабрати, и размишљајте о њима. Нека вам то буде путоказ у сваки нови дан…“ рекла је директорка Данијела Божичковић Радуловић.

 

Предвођени управником Центра за културу у Косовској Грачаници и делегацијом општине Мало Црниће,  деца – млади фолклораши упутили су се пут спомен обележја Врањевац.

При поздраву, заискрила је нада и жеља за поновним .  Овде, у Малом Црнићу, златном Стигу,  или у Гр