ЉУБОМИР САРАМАНДИЋ, КУСТОС СРПСКЕ КУЋЕ НА КРФУ, У МАЛОМ ЦРНИЋУ

Кустос Српске куће на Крфу, Љубомир Сарамандић, био је гост библиотеке „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу. Праћена лаганим тоновима песме „Тамо далеко“ у извођењу дела оркестра „Сербиа“, Данијела Божичковић Радуловић, директорка Библиотеке, поздравила је присутне госте, међу њима председника општине Малишу Антонијевића, заменика председника Општине, Даниела Сурдуловића, заменицу председнице СО- е Мало Црниће, Данијелу Станковић, директорке основних школа и др.
„….Кустос Српске куће на Крфу, Љубомир Сарамандић, од 2001 године дочекује и испраћа све оне који дођу да одају почаст својој часној историји и прошлости. Две године није ишао нигде, због пандемије, а сада, после предавања Србима у Лондону, одабрао је да Мало Црниће буде место његовог доласка и окупљања. Хвала свима који су помогли да до овог сусрета дође Славољубу Стојадиновићу – Регруту, председнику Удружења потомака ратника 1912-1920. године Општинском руководству Мало Црниће.
Када сам пре пар година, позвала Љубомира Сарамандића, да дође у Мало Црниће, учинила сам то бојажљиво и са одређеном тремом. Ипак, све је дошло на своје место, и ми смо, управо ту где и треба да будемо…..“, рекла је директорка Данијела Б. Радуловић.
Предавање кустоса Српске куће на Крфу, састојало се из три дела. Најпре је говорио о Ходочашћу на Крфу, и значају доласка на острво Видо. На овом месту се лако пусти суза, али и јави надахнуће, потребна снага да се савладају све препреке. Српска кућа на Крфу, посвећена је Србима, који су боравили на том острву од 1916. до 1918. године. Најважнији споменик српске историје на Крфу, на острву Видо, налази се маузолеј подигнут 1939. године. Ту су и бројни споменици и обележја посвећена српској војсци и народу, а на оближњем острву Видо, била је болница за српске војнике. Велики број српских ратника сахрањен је у мору крај тог острва, односно у „Плавој гробници“, коју је у песми описао Милутин Бојић, а овом приликом изговорио Мирослав Митровић, глумац ОАП „Бранислав Нушић“ Мало Црниће.

 


Код маузолеја – костурнице је и споменик Камени крст, који је 1922. Године, подигао регент Александар Карађорђевић.
У другом делу, присуни су пажљиво гледали фотографије из овог Великог рата у коме су страдали многи Срби, путем презентације уз прецизна објашњења кустоса Сарамандића.
У завршном делу, Кустос Српске куће, поклонио је књиге Основним школама и библиотеци.
Читав догађај увеличали су чланови оркестра „Сербиа“, свирајући песму „Креће се лађа француска, и Топчидерско коло.