Обележавање десетогодишњице смрти Драгослава Живадиновића, књижевника из Калишта

 

 

У Малом Црнићу обележена је десетогодишњица смрти Драгослава Живадиновића, „вечитог младића“ из Калишта, (општина Мало Црниће), књижевника, једног од оснивача часописа за књижевност уметност и културу „Стиг“, Фестивала драмских аматера села Србије, глумца аматера…

Драгослав Живадиновић је рођен 1926. године. Завршио је средњу економску школу и радио ка службеник, секретар основне школе у Малом Црнићу, затим као председник КПЗ Мало Црниће и управник Библиотеке „14 октобар“ (данас „Србољуб Митић“) до 1986. године.

Књижевношћу и писањем бавио се од 1953. године. Прве песме објавио је у листу „Задруга“ и у „Браничеву“. Објавио је  збирке поезије: „Дно ноћи“ и „Тица араратска“, романе: „Унук Михајло“, „Судбине“,  „Спалиште“, „Повртак Јакова“ и збирку приповедака „Сан и прича“. Добитник је бројних награда и признања , међу њима „Златна струна“, „Драгојло Дудић“, Златна значка КПЗ Србије, Плакета Удружења књижевника Србије и др.

Представнице Библиотеке „Србољуб Митић“ на челу са директорком Данијелом Божичковић Радуловић, положиле венац на спомен обележје књижевника Драгослава Живадиновића на сеоском гробљу у Калишту, у присуству сина Драгише Живадиновића, и представника стишких писаца: Живојке Милић ,  Миће Антонијевића и сликара Славољуба Милошевића Цакија.

Петак – 25. Фебруар. Дан сунчан, али  сунце „зубато“. Ипак сви који су воле и поштују рад Драгослава Живадиновића, нашли су топлину у стиховима уклесаним споменику:

Довде ме је носила сунцолика

Поема крилатог срца

Одавде чудо и тајна

Глуве хармоније.