MilaNova o NovoMilanu

(Stranac u sopstvenoj koži – 1 u 10 miliona / Milan Mitić; priredila: Danijela Milanova Božičković Radulović.- Beograd: Nevladina organizacija Milan Mitić 1 u 10 miliona, 2019.)

Volim raskrsnice. Tu se račvaju, ukrštaju putevi i ljudske sudbine. Mesto gde se pamte susreti, koraci odlaska, i dolaska. Putevi su otvoreni…na prvi pogled isti, a ipak tako različiti. Unutrašnji mir u kolevci ushićenja, radosti slobode kretanja i susretanja…
Da li je susret Danijele Milanove i Milana Mitića bio sudbinski? Ne znam! Znam da se susret desio, na jednoj od neznanih, tajnovitih i velom jake volje, prekrivenoj raskrsnici. Preokret u njihovim srcima bio je neizbežan. Izabrali su pravi put – put međusobnog razumevanja u proceni dobrih i loših dešavanja. Ono najbitnije je da nisu planirali povratak na početak – na onu moćnu i sudbinsku raskrsnicu na kojoj se sreli i emocijama prepoznali. Iz razgovora rodila se samo jedna reč dalje, što dalje od Milanove prve životne raskrsnice. Pošao je pogrešnim putem. Uspeo je da se vrati na početak, ali kao drugi, novi Milan, koji sada prepoznaje pravi put na prvi pogled.
Sporazum potpisan nemim pogledom, overen poverenjem. I!? Krenuli su. Milan je govorio a Danijela slušala, provlačila kroz sopstvene filtere i pisala priču – onu pravu, životnu, istinitu. Istina, kažu, mnogo boli, ali Milanova istina opominje, upozorava, sprečava, uči…
Nije Danijela imala vagu da meri reči. Odmeravala ih je dušom. Ni malo ni mnogo, tačno onoliko koliko treba. Tek da probudi čitaoca, razvije što dublje njegove misli o onome što čita, i na kraju ih izvede na površinu sadašnjice, da plutaju poput sjajnih zvezda na tamnom nebu. Znalački je prepoznala zvezdu,
koja nikad ne prestaje da svetli u duši Milana Mitića, novi život mladića na temeljima nekadašnjih životnih trenutaka, satkanih od mladalačkih nepromišljenih grešaka i sudbinskih izazova. Lep, zdrav, omiljen u društvu, primamljiv za devojke, želeo je više…skupe stvari, lagodan život, žurke, motore, brzu vožnju. Imao je sve to. Želeo je više. Žudeo je da otvori vrata svih mogućih dana unapred. Želeo je moć – onu ogromnu, koju niko drugi nema. U želji da je što pre osvoji, alkoholom jača raspoloženje i pojačava adrenalin za dostizanjem nemogućeg. Nije znao, ili nije hteo da zna da je ta moć preskupa i da se životom plaća. Želja dominacijom i posedovanjem moći, kada su neke druge, na prvi pogled sitne stvari u pitanju – ravna je nuli.
Ali, saznao je. Nezvanu kraljicu Smrti gledao je u oči, i ona njega. Borba pogleda trajala je dugo…Pobedio je Milan, uz podršku roditelja, prijatelja…nerazjašnjenih okolnosti u kome nije naslućeno njegovo novo rođenje. Drugi osećaji, druge misli, druge želje…Da! To je novi Milan – 1 u 10 miliona. Danas je skroman mladić sa misijom da pomogne drugima da ne bi prošli pakao, iz koga se on uz sopstvenu nevericu spasao uz apel: NEMOJ DA PIJEŠ KADA VOZIŠ; NIKADA NE VOZI PIJAN! ALKOHOL I VOLAN NIKADA ZAJEDNO! Ja više ne mogu da pomognem sebi. Ali, mogu drugima. Ako i jedan život bude spašen – vredi. Vredelo je…., kaže Milan Mitić.
Danijela Milanova? Književnica, slikarka, majka troje dece…autor knjige Stranac u sopstvenoj koži? Šta je sa njom? Koliko joj je samo hrabrosti trebalo da sasluša Milanovu priču? U koliko gustu suzu je suzbijala majčinska ali i osećanja žene, dok je pisala ove naizgled pitke ali bolne i
sudbonosne redove, u traganju za smislom života, saznanja i novog rađanja iste ličnosti? Žena sa dušom. To je Danijela Milanova. Ona poziva da se mladi izdignu iz ništavila svakodnevice, jezgra nametnutog haosa, zla i krenu ka izobilnoj Svetlosti – ka životu. Da bi opstali, zadobili svoj mir i spokojstvo, ma koliko strastvena iskušenja brzog i „moćnog“ življenja za mladog čoveka primamljiva bila, ne treba težiti za onim što mu nije dato. Stvarnost kroz pretrpljeni bol, kroz veru u reč, vešto je oblikovala ogledalo naboja emocija i nadarenosti, kao spoj stvaralačkog ali i prirodno božanskog čina.
Kao tihi mudrac iz književne riznice Danijela između stvarnosti i lažne slike života (koju je Milan imao pre nesreće), stavlja Milana Mitića u žižu vaskrnuća nade i začetka novog puta jedne, a opet sa suprotne strane druge ličnosti. Zrno saznanja, makar i onog zakasnelog je mudrost i vera čovekova. Stvarnost, svakodnevica realnost, subjektivno sažeta u zrnu ispovesti , molitvi, apela i upozorenja.
Čitaoc će zasigurno uočiti osobit i osetljiv autorkin pristup ovom delu, misaoni i etički sklop Milana Mitića i Danijele Milanove.
MilaNova? Slučajnost? Mislim da nije. Život NovoMilana, opisuje MilaNova. Nije to slučajnost. Njihova priča odraz je kosmičkog univerzuma, onog oko nas i u nama.