Нови број часописа за књижевност, уметност и културу „Стиг“ 129/130

Часопис за књижевност, уметност и културу двоброј 129/130, у издању Центра за културу општине Мало Црниће, нашао се ових дана пред читаоцима. Посвећен је Петру Хандкеу, добитнку Нобелове награде за књижевност у 2019. години. Иностраном члану САНУ, Петеру Хандкеу, ова награда је додељена због „утицајног рада који коришћењем необичног језика истражује периферност и посебност људског искуства“. Петер Хандке је један од најзначајнијих писаца немачког језика и савремене светске књижевности. Аутор је великог броја романа, драма и есеја, и добитник низа међународних награда за књижевност. За иностарног члана Одељења књижевности и језика САНУ изабран је 1. новембра 2012. године.
О Петру Хендкеу за Часопис „Стиг“ пишу: Матија Бећковић. Верољуб Вукашиновић, Милоје Дончић, Предраг Бајо Луковић, Милисав Миленковић, Златко Красни, Зоран Аврамовић, Миломир Краговић.
У овом броју, објављени су есеји Милисава Миленковића, Гроздана Лучић Лалић, Миладин Шеварлић, Љубиша Ђидић, Јеремија Лазаревић; прикази Миловоја Павловића, Славице Јовановић, Ђорђа Ј. Јањића. Своје место у Часопису нашла се и Светосавка беседа Марка Пекића. У Стишком књижевном кругу, објављена је поезија Сребранке Томић, Јована Петровића, Ивана Петровића, Зорке Стојановић и Александре Вујчић, а у делу „Изданци“, аутори стихова су ученици: Никола Обрадовића, Дејана Обрадовић и Марко Савић, ученици Основне школе из Смољинца.