ОДБРАНА ПЕСМЕ И СЛОБОДЕ

 

Збирка поезије „Одбрана песме и слободе“, аутора Војкана Ивковића из Петке у издању Библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће и Удружења потомака ратника 1912 -1920. града Пожаревца, промовисана је на радост бројне публике у Малом Црнићу у Библиотеци.
Присутне госте и љубитеље родољубиве поезије, међу којима ја био председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић и председник Удружења потомака ратника 1912 – 1920. града Пожаревца, Славољуб Стојадиновић- Регрут, поздравила је директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић.
О Војкану Ивковићу и његовом књижевном стваралаштву, и патриотизму уопште, говорио је Славољуб Стојадиновић – Регрут, председник пожаревачког Удружења потомака ратника:
„…Војкан Ивковић нам је познат као писац поезије, прозе, монографских записа, велики колекционар и истраживач, а то захтева много труда и воље, које он заиста има. Сви његови прозни и поетски радови захтевали су много рада и сви његови подухвати у вези чињеница које износи су вишегодишњи. У његовој поезији, посебно је присутно родољубље. Кроз стихове он пише о Вардарској дивизији, Араду – логору у Румунији, Вардарцима у нашем крају, посебно у Петки. Негује патриотизам по угледу наше песнике :М. Бојића. Владислава Диса, Јелића и Војислава Илића Млађег…“, рекао је Стојадиновић Славољуб Регрут.
О збирци поезије „Одбрана песме и слободе“ говорио је и рецензент књиге, књижевник Милисав Миленковић:


“….Војкан Ивковић песник песмом брани живот и слободу од свих тирана и насилника, препознајући у тој борби српске јунаке, али и страдалнике са којима корача у колони ка Араду, или преко Албаније. Тим препознавањем он их оживљава и насељава на српском победничком небу, али и у душу српског читаоца. Оног који у српској прошлости и јунаштвима са страдањима види залогу српског остајања и опстајавања на Овом тлу натопљеном и крвљу и знојем, али и великом љубављу да се очува и одбрани и преда будућим потомцима. Војкан Ивковић је дубоко заронио у своја родољубива осећања и извукао на своју и читалачку јаву бисере аутентично порекла или је на наше родољубиво небо населио њене звезде свих наших успона, као и горких страдања. Свеједно он је својим емоцијама и обогатио и надвисио чинећи их нама блиским и препознатљивим. Војкан Ивковић је песник чија се поезија гласно, пуним плућима изговара и за дуго одјекује нашим, српским просторима и слухом читалаца који у њу зађу, не кушајући, не верујући у своја родољубива осећања…“, рекао је Милисав Миленковић.
Уз тонове патриотских мелодија, стихове су говориле Данијела Божичковић Радуловић и Зорка Стојановић, као и сам аутор Војкан Ивковић.