ОТВАРАЊЕ 49. ФЕДРАС-а у МАЛОМ ЦРНИЋУ

Свечано отварање 49. ФЕДРАС-а, уприличено је у Спомен-парку испред зграде општине. Присутним грађанима и гостима, обратио се председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић.
„…Нижу се године а ми вечерас стојимо на овом месту 49-ти пут. Велико ми је задовољство, а уједно и велика част да свима вама пожелим добродошлицу на Фестивал драмских аматера села Србије (ФЕДРАС). Ситуација у којој се налазимо, проузрокована вирусом SARS-COV2, нас је у великој мери ограничила да ове године овогодишњи Фестивал буде организован скромно, иако смо сигурни да је он из године у годину све посећенији. Фестивал је постао престижан, јер аматери из свих крајева Републике Србије спремају представе, дајући све од себе, веома често на ивици професионализма да освоје једну од награда, али сам такође сигуран да је велика част и учествовати на овом Фестивалу. Наредних осам дана, општина Мало Црниће и сви њени мештани биће центар где ће се укрстити мачеви и показати све оно што су аматерске глумачке трупе спремале целе године, како би се представиле у што бољем светлу у нашој општини. Током свих такмичарских дана шириће се дух традиције који
овај Фестивал има, а међу глумцима ојачаће пријатељства, љубав и то је управо још једна лепа страна овако лепог и пре свега јединственог фестивала. Свакако да смо поносни што смо домаћини, и што ћемо дочекати глумце са својим представама, али истовремено жалимо што нисмо у могућности да прихватимо све оне који су показали жељу да и ове године заједно испратимо и ове фестивалске дане. Надамо се да ће се живот вратити у нормалу, и да ће наредне године обележавање пола века постојања овог вида аматерског такмичења обележити на начин примеран обележавању 50 година постојања. Наставићемо да гајимо позоришни аматеризам, јер тиме негујемо дух и традицију фестивала. Често је саставни део имена и наше општине, скраћени назив Фестивала – ,,ФЕДРАС“. Желимо свим учесницима Фестивала фер и коректно надметање, угодан боравак у нашој општини и да са собом увек имају поруку упућену од нас домаћина, да су нам драги гости увек добро дошли и да их очекујемо на додели награда. Публици желим незаборавне сате у позоришту, и желим да се радују, или тугују са глумцима на сцени, а да њихов труд и несебично залагање награде аплаузом, јер је то за њих једина и највећа награда….“, рекао је председник Антонијевић.


49.Фестивал драмских аматера села Србије, отворио је Борис Пинговић, глумац Народног позоришта из Београда:
„…„То да је ФЕДРАС дугожив, јамчим вам искуставом, чињеницом да сам старији годину дана од њега. Ипак, ми средовечни момци увек морамо да се доказујемо. Верујте ми да то није лоше, шта више добро је и нужно, јер нема позоришта без целоживотног самопреиспитивања и упирања прста у себе. Само то нам даје право да са сцене уперимо прст у шта год желимо и прозборимо истину о другима, самим тим о себи и свему што нас се тиче и што нас боли. Бављење позориштем је привилегија која је увек изискивала храброст. Чешће је била потреба мало веће храбрости за нас, са ове стране те „чаробне заставе“, али на жалост, дошла нам је у животе незвана гошћа, такозвана, нова нормалност. Та наказна утвара која измиче свакој прецизној дефиницији, донела је страх. Али ми се боримо, на срећу врло успешно, јер ту сте, најдражи наши, да нисте свака наша храброст била би бесмислена и узалудна. Хвала вам на томе што нам уливате наду да наше бављење, било аматерско или професионално имају смисао и да тиме наши животи нису мање вредни. Проглашавам овај ФЕДРАС отвореним у нади да ћемо се већ следеће године ругати и новој и старој нормалности, заслуживши једну бољу најновију и нормалнију од свих досадашњих.“ У културно уметничком делу програму учествали су: Филип Перић, Јелена Јевтић и Стефан Павловски.
Фестивалску заставу подигла је Анђела Ћирковић, глумица ОАП „Бранислав Нушић“ Мало Црниће.