РАДИОНИЦА „ИНКЛУЗИЈА РОМКИЊА НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ“ УЗ ПОДРШКУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ МАЛО ЦРНИЋЕ

У просторијама библиотеке „Србољуб Митић“ у организацији Удружења Ромкиња „КХАМ“ Мало Црниће, одржана је радионица на тему „СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА РОМА И РОМКИЊА НА НАЦИОНАЛНОМ И ЛОКАЛНОМ НИВОУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ“. Радионици је поред заинтересованих Рома, присуствово председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић; заменик председника Општине, Горан Дачић, председница Скупштине општине Мало Црниће, Горанка Стевић и директор Центра за културу, Саша Манев, као и директор ПУ „14 октобар“ Мало Црниће, Мирјана Милошевић. Поздравне речи, упутиле су, директорка библиотеке Данијела Божичковић Радуловић и председница Удружења Ромкиња „КХАМ“ из Малог Црнића, Катарина Мутатовић.
Почетак радионице означила Зорка Стојановић, стиховима „Ево нас“, пок. Баје Сајтовића, који је био драг гост у малоцрнићкој општини.
Презентацију под називом Социјална инклузија Рома и Ромкиња на националном и локалном нивоу у Републици Србији, припремио је Михајло Јовановић, теренски координатор Удружења Рома, Браничевског округа. У раду радионице, учествовала је Азира Ахмет из Костолачке ромске канцеларије – администратор, као и Вељовић Снежана, председник Удружења Рома Браничевског округа.
После презентације, председник општине Малиша Антонијевић, се обратио присутним члановима Ромског удружења и гостима:
„Драго ми је да наше Удружења Рома „Кхам“, добро ради и да се ангажује око пројеката, који у великој мери, доприноси едукацији Рома. Поред осталих пројеката и овај пројекат је заживео, на задовољство свих нас. Знам да је у плану и други пројекти, а то значи да Удружења Рома добро ради, мада увек може боље. Искрено, очекивао сам већи број присутних. Наша врата су за све, увек отворена, рука је пружена и ви само треба да је прихватите. Спремни смо да помогнемо, било шта да је у питању, али одазив Рома је мали. Веома је важно, да смо почели са радом, и пројектима намењеним Ромима. Не разумем зашто нису дошли, и овде да кажу своје проблеме. Код нас нема дискриминације, ни у Установама, ни у Школама, и не сме их бити. Реаговаћемо и ми и директори Школа. Ево, већ смо запослили неколико Рома, упркос „забрани запошљавања“. Урадићемо све да Роми имају своју равноправност. Али, активне морају да буду обе стране. Страна локалне самоуправе руководства Општине је спремна за сваку врсту сарадње. А шта је са вама Ромима? Као да немате проблема, или вас је стид да то јавно кажете. Довољно је да само дођете и кажете, који су ваши проблеми….можда нисмо у могућности одмах све да решимо, али већину проблема ћемо заједнички решити. Важно је да помака од 2016. Године има, да помажемо Ромским породицима у свим сферама живта и увек ћемо то чинити….“, рекао је председник Општине, Малиша Антонијевић.
У дискусији је учествовла председница Скупштине општине, Горанка Стевић, која је говорила о доброј сарадњи са Ромима у Црљенцу.
Влада Костић, директор медијске куће „Браничево“, подсетио је Удружење Рома „Кхам“, на разговоре који се воде већ две године о реализацији пројекта и покретању снимања емисије на Ромском језику. „Све је остало на преговорима…..мислим да обе стране треба да буду ангажоване, и заинтересоване. Једна страна не може ништа. Медијска кућа је заинтересована, ми не можемо снимати по кућама појединачно. Све је договорено, али Удружења „Кхам“ се не појављује. Није то велики посао и толико захтевни посао који не можемо заједнички урадити. Али не може, баш све да крене од наше медијске куће. И како рече председник Општине, само треба покуцати на врата – то није тако тешко, а врата ће увек бити отворена за све…“, рекао је Влада Костић.