„СЕРБИА“ НАРОДНИ ОРКЕСТАР 15 година уметничког рада

Народни оркестар „Сербиа“ из Петровца на Млави, на челу са виолинистом Новицом Стојимировићем и Микицом Лукићем, познат је широм Србије и ван њених граница, по својој племенитој мисији да од заборава сачува традиционалну изворну музику. Петнаест година нижу се наступи овог Оркестра, на радост бројних љубитеља ове врсте музике, али и етнолога, који прате и истражују народно стваралаштво.
Петнаестогодишњицу трајања Народни оркестар „Сербиа“, обележио је 22. децембра 2022. године, промоцијом монографије под називом „СЕРБИА“ – Народни оркестар и концертом „Бистра водо, мој студен кладенче.“ Представљању књиге и концерту, присуствовала је бројна публика, љубитељи ове врсте уметности, који су и најбројнији, гости и представници локалних самоуправа из суседних Општина, представници Националног Савета Влаха, као и врло значајни гости и уметници из Београда: Влада Пановић, уметнички руководилац Народног оркестра РТС, и уредница канала „Коло“ на РТС, Сандра Милошевић.
Аутори монографије су Новица Стојимировић, и Микица Лукић. Уредничку палицу преузео је Данило Радојковић, професор књижевности, а издавач је Културно просветни центар, Петровац на Млави. После уводне речи приређивача, следе текстови који говоре о богатој и разноврсној музичкој традицији Петровца на Млави, вокалним извођачима и инструменталистима, старим извођачким, претежно дувачким инструментима. Текстове у првом делу књиге, потписују: Новица Стојимировић, и Влада Винкић, Бранко Манас, Милица Илић, Димитрије О. Големовић, Влада Пановић, Војислов Петковић, Милисав Миленковић, Биљана Петровић, Галина Перић, Саша Дражиловић, Јадранка Грбиновић, Мирко Рондовић, Данијела Б. Радуловић, Јадранка Цветковић, Зорка Стојановић, Наташа Николић, Владимир Пауновић, Веља Кокорић, Зоран Марић и многи други. Својим прилозима подршку Народном оркестру „Сербиа“, дали су Центри за културу из Пожаревца, Кучева, Малог Црнића, Великог Градишта, Петровца, као и Библиотеке из Малог Црнића и Петровца.
О монографији су веома надахнуто говорили: Данило Радојковић, Новица Стојимировић и Микица Лукић и Влада Панић.
„…Значај ове књиге се може видети и као бележење у времену племените мисије коју проводи оркестар „Сербиа“, у културним и духовним приликама у којима се наш народ налази. Текстови у овој књизи говоре о настојањима оркестра „Сербиа“ да сачувају и поспеше развој изворног народног музичког стваралаштва. Траговима великог „Царевца“, за кога народна песма и игра није само музички цитат већ естетска творевина, говор музике, читава прича. Аутори текстова у овој монографији су бројни и различити животних опредељења: од познавалаца музичког стваралаштва и традиције, извођача, музичких стваралаца, интелектуалаца различитих профила, културних посленика до обичних људи, које је очарао тон, звук и глас НО „Сербиа“….“, рекао је Данило Радојковић.
„ Желели смо и замислили ову књигу, као петнаестогодишњи пресек рада оркестра „Сербиа“, са елементима пронађеним у архивама о богатој музичкој традицији Петровца на Млави. Нисмо желели да ми, чланови оркестра говоримо о значају нашег рада, који јесте велики подухват, него смо то препустили сарадницима, нашим пријатељима, стручњацима, познаваоцима музичке уметности или како смо их ми назвали казивачима. Ми знамо зашто то радимо, али најважније је да су и други схватили вредност нашег рада и постојања Оркестра. Срећан сам што смо нашу идеју реализовали у дело. Срећан сам што смо сопствено знање пренели на младе људе, наше ученике, који су данас врсни музичари и који наступају са нама. Не могу да сакријем срећу и осмех што вас видим у овом броју. Знак је то да цените и поштујете оно што радимо. Препознали сте један од чинилаца који један народ одваја од других и по коме се препознаје. У нашем случају то је музика. Захваљујем се на подршци локалној самоуправи, односно Општини Петровац на Млави, Културно просветном центру – Петровац на Млави, Савету националне мањине Влаха и свима који су на било који начин допринели издавању ове књиге….“ истакао је Новица Стојимировић.
„…Пуно ми је срце, када видим бројну публику, а знам да је у овој сали због нас, због оркестра „Сербиа“. Наш рад јесте напоран, али ако радимо оно што волимо, срећни смо. Велики труд и рад на прикупљању грађе за монографију није лак и једноставан. Трудили смо се да све што је важно и битно прикажемо на овим страницама, а везано је за музичку уметност нашег краја. У протеклих 15 година снимили смо око 1000 мелодија (видео и аудио), значи 60 песама годишње, што је велики успех. Поносан сам, јер смо оставили траг који ће и други пратити. Борићемо се и даље да сачувамо идентитет овог краја, богатим како српским тако и влашким мелодијама.


„Привилегија је бити овде са овим људима који су праве искре у нашем традиционалном стваралаштву. Заиста нас нема пуно. Сви знамо у каквом времену живимо, и како смо сведоци посрнућа наше културе. Зато ми је драго што ће и у другим градовима никнути ово лепо семе уметника, као што су Новица Стојимировић и Миодраг Микица Лукић. Желим вам срећан јубилеј, 15 година – постојања. Драго ми је што су Културно просветни центар а и општина Петровац, препознали вредност постојања, рада, упорности и залагања НО „Сербиа“, а ми ћемо са наше стране направити једну добру везу са Народним оркестром из овог места. Прилика је да кажем јавно, да уколико имате талентоване суграђане, можемо преко ове сарадње да их стимулишемо преко РТС, у виду снимања трајних снимака, наравно после аудиције. Наравно, морамо све ово да ширимо, и што више ангажујемо младе људе, како би се окренули нашим традиционалним вредностима, пре свега културној традицији, и вери….“, рекао је Владимир Пановић.

 

 

 

.

 

 

 

 

„…За народни оркестар „Сербиа“ могло би да се каже да успешно наставља добру праксу некадашњег оркестарског музицирања. О томе сведочи његов хетероген, а ипак складан састав , са више инструмената, који имају различите улоге. Њихов репертоар је богат, будући да се осим нумера српских кола и песама, на њему налазе и нумере које припадају другим народностима и националним мањинама, у првом реду влашке. У току свог петнаестогодишњег постојања, оркестар је имао бројне наступе широм Србије и у иностранству, као и на телевизији. Пратио је такмичаре на чувеном такмичењу виолиниста, „Царевчеви дани“, истиче проф. др Димитрије О Големовић, етномузиколог и композитор из Београда.
Уследио је концерт Народног оркестра „Сербиа“ под називом „Бистра водо мој студен кладенче“, на коме наступили и драги гости Владимир Пановић и Сандра Милошевић.