СТИХОВИМА У НОЋ КЊИГЕ

 

 

Општину Мало Црниће, често називају Песничком републиком, а у овој песничкој републици под Стишком небеском капом, у етно селу „Ла салаш“ (насеље Забрега), у прелепом природном амбијенту, топло и умилно летели су стихови српских песника у звезде, дајући подршку у истрајавању на трновитом путу развоја Српског песништва и уметности уопште. Ноћ књиге је овако обележен, после вишемесечне забране окупљања и неорганизовања песничких манифестација.


Писана реч треба да одјекне, да плане као пожар и дотакне душе љубитеља поезије. Безболно, али довољно јако да ту остане и не заборави. Тако је и било. Програму, који су водили Драган Радосављевић песник и идејни творац овг песничког скупа, и Данијела Божичковић Радуловић, књижевник и директор Библиотеке у Малом Црнићу, присуствовали су бројни гости и љубитељи поезијe.Својим присуством читав догађај је увеличао председник Општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић, који је још једном доказао да оно што имамо треба пажљиво и одговорно да чувамо, али и да проналазимо нове путеве, које нас воде ка светлости нових детаља, једва видљивих – попут ситница, али које веома много утичу на развој и очување не само књижевности, већ целокупне наше културне баштине.
У програму су учествовали: Радомир Андрић, књижевник, почасни председник УКС; Милисав Миленковић, Сабах Ал-Зубеиди, Виолета Димитрић, новинар, водитељ ауторске емисије ,,Ни црно ни бело,, на Тв Коперникусу, која је овом приликом промовисала и своју збирку песама,
Славица Јовановић, Голуб Јашовић, Биљана Стојићевић, Светлана Перишић, Александра Ристић, Драгана Ранђић, Магдалена Реџовић, Верослава Малешевић, Зоран Стојићевић Рикардо, Соле Сојева, Драган Журжевић, Биљана Мешић Јанковић из Петке, Маја Копун, Биљана Јанковић, Александра Петровић, Живојка Жујкић, Рада Несторов, Братислав Голић Бата, и др. Наступили су и Оливера Хајровиц, психолог из Костолца, Милојко Пантић, спортски новинар, из Београда, Хајрија Рамадани, из Београда, председник Удружења жртава насиља ХАЈР, Верица Илић, сликарка и песникиња из Београда.

За добро расположење присутних, побринули су се вокални и инструментални солисти: Бисерка Митић, Златибор Митић, из Пожаревца, Александар Стојановић и Марија Стојићевић из Кличевца и Слободан Јанковић из Костолца.