ЗВЕЗДА породични лист из 1889 године од данас у фонду старе и ретке књиге

Породични лист ЗВЕЗДА бр. 90 од 17 октобра 1889. године, од данас се налази у Фонду старе и ретке књиге, захваљујући Војкану Ивковићу, песнику, хроничару,  страсном колекциоанру стараих и ретких књига, периодике, и остале библиотечке грађе. Издвојио је овај примерак из своје приватне библиотеке и  поклонио га нашој библиотеци.

ЗВЕЗДА  представља лист за забаву. Власник је био Ст.М. Веселиновић а уредник  Јанко М. Веселиновић. Излазио је у Београду,  а штампан је у штампарији Петра К. Танасковића. У овом броју објављена је песма РОБ И БУЛБУЛ,  приповетка ДОПИСНИК ИЗ КАСАБЕ аутора Свете Ђорђевића,песма ИЗ ПРОЛЕТНИХ ЕЛЕГИЈА, као и текстови ЈЕЛЕНИН муж, аутора Ђованија Верге (у листу излазио у наставцима), ИЗНЕНАЂЕЊЕ аутора Свет.А.Поповића. Ту су и ЗАНИМЉИВЕ СИТНИЦЕ,ПОШАЛИЦЕ и РЕЦИТАТОР НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА.  Звезда је излазила четвртком и недељом а продавала се по цени од 1 динара или  1 круне. Седиште уредништва налазило се у улици Кнежев споменик бр. 9.

ЗВЕЗДУ се у електронском облику налази на линку httphttps://www.bsmmc.rs/digitalnabiblioteka/list-zvezda-iz-1889/s://www.bsmmc.rs/digitalnabiblioteka/list-zvezda-iz-1889/