СВЕТОСАВСКО БЛАГОДАРЈЕ У МАЛОМ ЦРНИЋУ

Свечано,  достојанствено, са пуно љубави и топлине библиотека „Србољуб Митић“ Мало Црниће је у својој читаоници „Осам нијанси плаве“ организовала свечану академију у част првог српског просветитеља, архиепископа, државника, учитеља и књижевника Светог Саве, под називом „Светосавско благодарје“.
Око светосавског славског колача окупила су се деца, родитељи, чланови Књижевног клуба „Стишка свитања“, као и представници локалне самоуправе: Малиша Антонијевић, председник Општине, његов заменик, Горан Дачић, и председница Скупштине општине, Горанка Стевић.
На свој јединствен и оригиналан начин учеснике програма и публику светосавским блаженством повезала је кроз причу о лептиру, директорка библиотеке Данијела Божичковић Радуловић.
Пригодним програмом са јединственим порукама Светог Саве, у којима блистала светлост српских обичаја и предања, али и јединствени пут љубави, мира, истине, поштења и правде и радости, представили су се ученици ОШ „Моша Пијаде“ из Малог Црнића и ОШ „Дража Марковић Рођа“ из Смољинца, на челу са наставницом Зорицом Перић. Запажени наступ имали су инструменталисти Милан Илић из Калишта (хармоника) и Јован Радуловић (гитара).
Светосавску беседу говорила је Матилда Вељковић, књижевница из Београда, која је истакла вредности и значај свега што је Свети Сава великом муком урадио за српски народ. Ни сам Св. Сава није био сигуран да ли је српском роду пружио максимум. То зна само Бог. У улози Светог Саве, Жељко Светомировић, глумац АП „Бранислав Нушић“ изговорио је текст: „Дилема би била већа / да вас није децо моја /. Ви ми снагу дајете / да се Богу молим, / за Српски род…“
Овогодишњи добитници Светосавског благодарја су: председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић; председница СО, Горанка Стевић; заменик председника Општине, Горан Дачић и Антилета Живковић, досадашња председница Управног одбора Библиотеке.
У име добитника Светосавског благодарја, присутнима се обратио председник Општине, Малиша Антонијевић:
„Част ми је што је ово признање вечерас у мојим рукама. Задовољство због указане прилике да вас све поздравим у овом дивном амбијенту библиотеке , заиста није мало. Радост је гледати и слушати најмлађе, како негују српске обичаје и прате путеве Светог Саве, путеве истине, правде, поштења и оно најважније чување српског идентитета. Захваљујем наставницима, родитељима и свима вама, који сте упркос временским неприликама успели да дођете, доведете децу и будемо вечерас заједно. Локална самоуправа ће и даље у великој мери одвајати финансијска средства и побољшавати услове рада у библиотеци. Пре две године отворена је електронска учионица за информатичко описмењавање, прошле године изграђена је ова читаоница у којој се налазимо, уведено је парно грејање… У просторијама где деца проводе слободно време, уче, раде, показују своју креативност, услови за рад морају бити најбољи. Иако се данас књиге могу читати на интернету , она је сигурна и заштићена једино на полицама библиотеке……“ рекао је Малиша Антонијевић.
У другом делу чланови новоформираног Књижевног клуба „Стишка свитања“, говорили су своје стихове, када су им уручене и чланске карте.