ПОЕЗИЈА У ЧАШИ ВИНА

 

У част Светог Трифуна,  заштитника  виноградара, и искрене љубави свих хришћана,  у читаоници   „Осам нијанси плаве“, Библиотеке „Србољуб Митић“,  организован је „ДАН ВИНА И ЉУБАВИ“, на веома занимљив начин. Улазница у Библиотеку  је била  ВИНО,  а излазак се „плаћао“ СТИХОМ.

На самом почетку програма, минутом ћутања, после поздравне речи директорке Библиотеке и председнице КК „Стишка свитања“, Данијеле Божичковић Радуловић , одата је почаст, тек преминулој Слободанки Милић, жени која је увек била верна завичају и култури. Гласом „славуја“, оплемењивала је  све књижевне вечери, манифестације и пратила стихове наших писаца. Приказан је краћи филм о Слобаданки Милић, под називом „Беле руже, нежне руже..“, назван по песми, коју је последњу отпевала, и то баш у библиотеци „Србољуб Митић“.

Стихове о вину и љубави говорили су песници: Лидија Маловић, из Београда, Магдалена Реџевић из Костолца, Слађана Стошић из Пожаревца, Светлана Перишић из Смољинца, Драган Журжевић, Биљана Мешић Јанковић из Петке, Катарина Лазић, Златан Пејкић из Костолца, Драган Радосављевић, Славица Јовановић, Љубисав Грујић – Груја из Пожаревца, Шпејтим Соле Сојева из Београда, Радмила Зорић из Салаковца, Златија Радовановић из Батуше, Зорка Стојановић из Малог Црнића и Данијела Божичковић Радуловић из Петровца на Млави, директорка Библиотека, која је била и модератор програма.

Уз стихове и вино, незаобилазне се биле и прекрасне изворне песме у интерпретрацији Слободана Јанковића и Марије Стојићевић.