У МАЛОМ ЦРНИЋУ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

„Удружење Ромкиња Кхам “ и библиотека „Србољуб Митић“- Мало Црниће, свечано и у веома пријатној атмосфери прославили су Међународни дан Рома, уз пригодан културно-уметнички програм, а у присуству председника општине Мало Црниће, Малише Антонијевића и председнице Скупштине општине, Горанке Стевић, директорке Центра за културу и ПУ „14 октобар“ Мало Црниће, као и бројних гостију из Пожаревца, Костолца и насеља са територије општине Мало Црниће.
Присутне је најпре поздравила председница Удружења „Кхам“ Мало Црниће, Катарина Мутатовић, а затим се присутнима обратио Малиша Антонијевић, председник општине Мало Црниће:
„….Пре три године основано је Удружење Ромкиња „Кхам“. Било је мало тешко на почетку, али труд се исплатио. Задовољство је видети вас у овом броју, окупљене на једном месту, где смо сви једнаки. Председница Скупштине и ја смо данас посетили неколико породица Рома. Видели смо да живе у заиста тешким условима и ми као представници локалне самоуправе, трудићемо се да помогнемо што више можемо, и то не само породицима, које смо посетили, већ свима којим је помоћ у било ком смислу потребна. Увек нам се можете обратити и рачунати на нас. Граница између националних мањина овде не постоји …“, рекао је председник Антонијевић.
Зорка Стојановић је говорила о Баји Саитовићу Лукином, евоцирала успомене на драгог ромског песника, који је увек уз себе имао и гитару. Изговорила је његове стихове „Ево стигли смо“ на ромском AK avilam, док је исту песму на Ромском језику прочитала Катарина Мутатовић.
Директорка библиотеке „Србољуб Митић“, Данијела Божичковић Радуловић, је такође поздравила присутне и заједно са Радицом Павловић, говорила стихове из збирке поезије „Гарави сокак“ , Мике Антића.
За музички део програма побринули су се виолинисти Марковић Драшко и Новаков Драган из Црљенца, вокални солиста- Катарина Мутатовић, и плесна група девојака из Костолца. У ромској игри доминирао је Самјуел Бектеши, ученик 2. разреда ОШ „Јован Цвијић“ Костолца.