МЕМОРИЈАЛНИ ТУРНИР У ФУДБАЛУ „ГЕНЕРАЛ ЉУБИША ВЕЛИЧКОВИЋ“

У знак сећања на дан када је погинуо генерал-пуковник војске Југославије Љубиша Величковић, током агресије НАТО пакта на Србију, у његовом родном Црљенцу крај његове вечне куће, окупили су се представници локалне самоуправе, на челу са председником општине Мало Црниће Малишом Антонијевићем и председницом Скупштине – Горанком Стевић;  представници РВ  и ПВО војеске Србије, генералови саборци, и мештани насеља Црљенац, директори јавних предузећа и установа, ученици Основне школе „Милисав Николић“ из Божевца, пријатељи, познаници и поштоваоци и чланови породице  генерала Величковића.Обележавању 19 година од погибије генерала-пуковника Љубише величковића, присуствовао је МАРКО ЂУРИЋ,  директор Канцеларије за Косово и Метохију, који је положио венац на споменик генерал – пуковника Величковића

 

 

 

 

 

 

 

Након полагања венаца и одавања почасти минутом ћутања, присунима се обратио први човек општине Мало Црниће, господин Малиша Антонијевић:

„Уважени гости, драги пријатељи, данас се навршава 19 година од погибије нашег генерала Љубише Величковића. Све ове године без њега нису учиниле да његов лик буде блеђи, нити да његово дело постане мање важно. Данас, као и у годинама које су иза , ми се сећамо нашег генерала са поносом. Сећамо се његовог живота и тога колико је волео своју земљу, нашу Србију.
Година када је наш генерал трагично изгубио живот, била је тешка и мучна за цели српски народ, јер су велики светски моћници подржавали прогон нашег народа са вековне колевке српства, са Косова и Метохије. Србија се бранила, јер је имала снагу у оданим и храбрим војницима какав је и сам био генерал Величковић.
Нашим небом не лете непријатељски авиони нити њиме крстаре разарајуће ракете али ни данашња времена превирања  и сталног притиска нису много лакша. Борба за стабилност је свакодневни напор али се надамо да ће наша деца барем живети у неком бољем и сигурнијем времену. Свака жртва нашег народа и наших јунака нас подсећају колико је скупа слобода када се плаћа људским животима, и колико ту слободу треба да ценимо.
Не смемо заборавити наше корене и традицију, јер их није заборављао ни генерал Величковић, који се увек радо враћао у своје родно село. Никада није заборавио своје огњиште и то је пренео и на своје потомке. Бројне су анегдоте о летовима генерала и томе како је у прелетима преко родног Црљенца успевао да се спусти толико да види ко му маше са кућног прага. Он је великан нашег краја, великан нашег храброг народа.
Тај исти кућни праг је бранио и те трагичне 1999. године, у сваком минуту, на сваком задатку. Бранио је кућне прагове свакога од нас. Храбро и достојанствено је користио  своје знање и вештине искусног пилота, оданог војника, да заштити свој народ и земљу. Судбина је одредила његов последњи лет, лет у вечност, али без авиона, без челичних крила.
Ми дугујемо генералу да га се вечно сећамо, дугујемо породици генерала да никада не заборавимо, ни када буду овде друге, треће, пете генерације потомака. За нас, он још увек господари српским плавим слободним небом.  За нас ће остати вечан. Слава му. “ рекао је председник Малиша Антонијевић.

Сећање на хероја Генерал пуковника Љубише Величковића, настављено је на традиционалном 19. Меморијалном турниру, на спортском терену у Црљенцу. Најуспешнији на турнију јесте ФК „Стиг“ из Црљенца. Пехар је уручио председник Општине, Малиша Антонијевић.