ЧЕШКИ АМБАСАДОР TOMAS CUHTA У ОПШТИНИ МАЛО ЦРНИЋЕ

Председник општине Мало Црниће Малиша Антонијевић и председница Скупштине општине Горанка Стевић, уприличили су  у суботу 13.  октобра текуће године,  пријем  амбасадару Чешке  републике у Београду, Томасу Кухту ; представницима Подружнице „Чеси Рудничко Таковског краја из Горњег  Милановца: Момчилу Пауновићу, Ани Јелић и Ани Цицовић; Ненаду Карамијаковићу из Удружења „Чеси Шумадије“ из Крагујевца, као и  групи  ентузијаста из насеља, Малог Црнића, на челу са Дарком Стевићем са жељом да се изврши рестаурација такозваног „Малог млина“ у комплексу Млин „Млава“ са некадашњим називом „Бајлони и Синови“  – први парни млин у Европи.

Разговор председника општине Мало Црниће Малише Антонијевића и Чесшког Амбасадора Томаша Кухта, двијао се у веома пријатном амбијенту. Разговарало се о непроцењивом значају доласка породице Бајлони из Чешке у Србију. На тлу Србије показали су своју способност у разноврсним пословима, а посебно у прехрамбеној индустрији, прецизније – млевењу житарица. Осим тога што су изградили први парни млин, били су и ктитори Цркве, Школе и  Читаонице. Захваљујући хуманости и широкогрудости породице Бајлони, мештани су имали електрично осветљење и друге погодности које су значајно утицале на живот мештана Стишког краја.

 

Дарко Стевић је говорио о могућности рестаурације „Малог млина“ који би у функцији Музеја био привлачан за туристе, али и за развој општине Мало Црниће у целини. Сарадњом са Чешком амбасадом, ојачала би заинтересованост за историјску прошлост како општине Мало Црниће, тако и Србије.

Поводом посете Чешког амбасадора, уприличена је изложба фотографија коју је отворила Јасмина Живковић са колегама из Истојиског архива Пожаревац.

 

Делегација је посетила Цркву „Свети Игњатије Богоносац“ где су саслушали старешину Цркве, Слободана Станића,  који је беседио о хуманости породице Бајлони и самој изградњи Цркве.  Поштоваоце рада породице Бајлони, пут је даље водио до породичне гробнице на малоцрнићком гробљу „Бајлонијеве капеле“, која је у фази рестаурирања и до Млина, где се такође  планира рестаурација и отварљање Музеја са експонатима везаним за ову познату Чешку породицу.